Vopsirea peretilor de tip „Do-it-yourself” este o munca creativa si plina de satisfactii. Acesta va permite sa va indepliniti fanteziile si sa dati un aer confortabil camerei. Suprafetele vopsite sunt practice si usor de curatat cu o solutie de sapun. In cazul solicitarilor mecanice, poate fi reparata doar o zona deteriorata.
Vopsirea peretilor nu este doar practica, ci si economica. Diferitele compozitii difera in ceea ce priveste tehnica de aplicare, tipul de acoperire si caracteristicile tehnice.
Succesul lucrarii depinde de pregatirea corespunzatoare a peretilor si de respectarea succesiunii de pasi. Inainte de inceperea lucrarilor, merita sa va asigurati ca exista suficient material si ca toate uneltele sunt disponibile.
Tipuri de vopsea
Vopseaua trebuie aleasa in functie de scopul viitoarei incaperi sau suprafete. De exemplu, intr-o baie sau bucatarie, nivelul de umiditate este ridicat. Acest lucru necesita utilizarea unei compozitii speciale.
Vopseaua pe baza de apa este o optiune universala din urmatoarele motive
- ecologica;
- siguranta la incendiu;;
- fara miros intepator;
- netoxica.
Vopselele de interior sunt clasificate in functie de baza lor:
- Solubila in apa. Va fi o solutie excelenta pentru lucrarile de interior. Principalele avantaje sunt: siguranta, respectarea mediului inconjurator, usurinta de utilizare, acoperirea durabila, non-toxica, ignifuga. Acest tip nu picura si nu se raspandeste. Toate uneltele dupa acoperire trebuie doar clatite sub apa.
- Diluabila la solventi. Suprafata vopsita are proprietati hidrofobe ridicate, putand fi utilizati majoritatea compusilor de uz casnic. Acoperirea este durabila si rezistenta la impacturile mecanice. Singurul dezavantaj este un miros intepator, care este daunator pentru sanatatea umana.
- Baza acrilica. Compusii sunt relevanti pentru incaperile umede, atunci cand se folosesc detergenti agresivi. Acestea au proprietati de rezistenta ridicata, bine dovedite in incaperile cu trafic intens. Permeabilitatea ridicata la vapori exclude condensarea. Se aplica numai pe pereti uscati.
Cel mai bine este sa alegeti o vopsea cu un timp de uscare lung. Acest lucru permite componentelor sa se absoarba uniform si sa patrunda in toti porii. Cel mai bine este sa folositi grundul si stratul de grund de la un singur producator.
Formularile sunt impartite in:
- pe baza de apa;
- acrilica;
- latex;
- silicon;
- pe baza de PVA;
- alchidice;
- eco-ink-uri.
Optiunea cea mai prietenoasa din punct de vedere bugetar sunt vopselele pe baza de apa. Cu toate acestea, ele nu sunt foarte practice: colecteaza murdarie si praf. Acestea sunt cele mai bune pentru tavane. Pentru pereti se folosesc vopsele pe baza de latex si vopsele acrilice pe baza de apa.
Acrilicele sunt ideale pentru spatiile publice. Acestea sunt rezistente, isi pastreaza culoarea in lumina soarelui si se usuca foarte repede.
Vopselele latex formeaza un strat subtire pe perete pentru a imita textura tapetului sau a tencuielii. Acoperirea este rezistenta la umiditate si protejeaza impotriva deteriorarilor mecanice. Singurul dezavantaj este permeabilitatea scazuta la vapori.
Tipul alchidic este similar cu cel din latex, creeaza o acoperire puternica si rezistenta la umiditate, permite peretilor sa respire.
Vopselele de ulei se dizolva cu ulei de masline care influenteaza viteza de uscare. Costul lor este scazut. Nu exista permeabilitate la vapori, care provoaca deteriorarea suprafetei de sub vopsea.
Vopselele cu silicon sunt rezistente, permeabile la vapori si rezistente la apa. Cele mai multe utilizari sunt pentru aplicatii exterioare.
Vopselele ecologice sunt realizate din componente naturale. Acestea sunt inofensive, dar nu sunt costisitoare.
Vopsea pentru bucatarie si baie
Pentru bucatarii, sunt potrivite vopselele care creeaza un strat puternic si lavabil (latex, acrilic-latex). Acestea absorb umiditatea, grasimea si nu permit dezvoltarea mucegaiului.
Suprafetele lucioase sau semilucioase arata foarte bine in bucatarie. Acestea confera peretelui o planeitate uimitoare si nu absorb murdaria. Urzelile si neregularitatile impiedica utilizarea vopselelor lucioase, deoarece orice imperfectiune va fi accentuata. Se folosesc apoi straturi mate.
Pentru un efect lucios, se recomanda sa alegeti vopsele alchidice. Suprafata peretelui va fi rezistenta la apa. Cu toate acestea, pe masura ce se usuca, se va degaja un miros puternic. Folositi vopseaua alchidica numai intr-o incapere bine ventilata.
Vopsea pentru copii
Exista vopsele speciale pe baza de apa disponibile pentru camerele copiilor, etichetate KID (camera copiilor). Acestea sunt foarte convenabile si usor de utilizat, non-toxice si ecologice.
Vopseaua hipoalergenica cu ioni de argint este disponibila pentru copiii cu alergii. Suprafata vopsita nu va absorbi murdaria si are proprietati bactericide.
Pregatirea peretilor
Zona de perete este cea mai mare din camera, ceea ce explica de ce se acorda cea mai mare atentie suprafetei sale. Daca lucrarea este facuta cu neglijenta, vor aparea lovituri neuniforme, fisuri nerezolvate, dungi si resturi lipicioase. Pentru un rezultat bun, este necesara o pregatire atenta.
O pregatire adecvata va ajuta la evitarea dungilor si a petelor de pe suprafata. Multe dintre greselile comune ale incepatorilor necesita cateva ore pentru a fi corectate de profesionisti. De asemenea, suprafetele pregatite isi pastreaza aspectul si durabilitatea mai mult timp.
Pregatirea noilor pereti
In cazul in care suprafata nu a fost vopsita inainte, aceasta este curatata de praf si murdarie. In cazul in care exista gropi sau neregularitati, acestea pot fi umplute in prealabil cu chit. Daca murdaria nu este indepartata, vopseaua se va desprinde cu un strat de praf.
Pereti cu vopsea veche
Primul pas este pregatirea intregii incaperi pentru vopsire:
- scoateti perdelele;
- indepartati elementele decorative;
- scoateti prizele si intrerupatoarele;
- la vopsirea usilor, manerele si incuietorile sunt indepartate sau mascate cu grija.
Mobila poate fi lasata in camera. Va fi suficient sa o indepartati de pereti si sa o acoperiti cu o folie de plastic de protectie. Podeaua este acoperita cu hartie sau cu alt material pentru a o proteja de picaturile de vopsea.
Pregatirea peretilor presupune:
- Curatarea suprafetelor peretilor. Folositi o perie rigida pentru a indeparta eventualele picaturi de tencuiala. Poate contine alcalii care sunt incompatibile cu vopselele pe baza de solventi. Regula se aplica la toate tipurile de pereti.
- Daca exista un strat de tapet vechi, indepartati-l si indepartati stratul de adeziv pe care a fost tinut. In cazul in care tapetul este puternic fixat, se poate aplica un grund si se poate vopsi tapetul.
- In cazul in care suprafata urmeaza sa fie vopsita din nou, stratul decojit trebuie razuit si neregulile trebuie umplute cu chit. Apoi folositi smirghel fin pentru a curata marginile.
- Ciupercile, mucegaiul si petele de ulei pot fi indepartate in doua moduri: mecanic sau acid-alcalin.
Fisurile sunt extinse pana la o baza retentiva si umplute cu alabastru. Pentru o fixare puternica, se poate adauga lipici PVA la alabastru.
- Amorsati complet peretele pentru a evita petele mate pe zonele tratate.
- In stare buna, peretele vopsit trebuie doar sa fie bine spalat si degresat.
- Daca intentionati sa vopsiti tapetul, asigurati-va ca acesta este bine lipit. Vopseaua poate fi aplicata numai daca tapetul nu s-a desprins.
- Vopseaua trebuie sa fie aplicata pe un perete uscat.
Odata ce peretele este complet pregatit, puteti trece la vopsire.
Pregatirea vopselei
Vopseaua trebuie sa fie bine intinsa. Se poate folosi o masina de gaurit electrica pentru a-l accelera. Vopseaua acrilica se dilueaza cu apa in proportiile indicate pe ambalaj.
Vopseaua gata preparata se toarna in tava sau in galeata de vopsea. Daca nu folositi toata cutia, inchideti-o bine. Vopseaua se usuca rapid in aer liber si devine inutilizabila.
Vopseaua trebuie sa fie conceputa pentru utilizare in interior – ecologica. Consumul si numarul de straturi necesare vor fi descrise pe ambalaj.
Aplicarea vopselei
Odata ce suprafata este pregatita si zona de lucru este gata, puteti picta peretele. Trebuie respectate cateva reguli pentru a se asigura ca vopseaua este aplicata corect:
- Aplicati vopseaua in mod uniform. Miscati peria alternativ in doua directii. Suprafata trebuie sa fie usor aspra pentru a preveni orice picurare. De asemenea, evitati sa aplicati un strat gros de vopsea sau un strat de vopsea rar.
- Ultimele cateva miscari trebuie sa fie de jos in sus.
- Pentru vopseaua unsa cu ulei folositi o pensula cu perie de par, care permite o miscare cat mai usoara.
O suprafata mare este impartita in mai multe parti. Este ideal in cazul in care marginile sunt de-a lungul cusaturilor, colturilor si lamelelor. La vopsirea usilor cu vopsele pe baza de ulei, se foloseste, de asemenea, impartirea in sectiuni. Doar vopseaua pe baza de ulei este aplicata in intregime.
Atunci cand decorati suprafete complexe cu neregularitati, nu este recomandat sa folositi multa vopsea – aceasta se va scurge si se va increti.
In cazul in care peretii sunt dificil de definit vizual, se poate folosi o banda adeziva de hartie pentru a marca limitele. Aceasta va delimita cu precizie zona care urmeaza sa fie vopsita. De asemenea, se poate folosi banda adeziva de mohair pentru a mentine podeaua si tavanul in linie.
Tehnica generala de vopsire
Vopseaua trebuie sa fie aplicata intr-o anumita ordine. Trei dungi sunt pictate pe 1 metru patrat. Acestea sunt apoi imprastiate uniform pe suprafata cu ajutorul unui instrument cu racleta. In cazul in care se utilizeaza mai mult de o culoare:
- Pe perete, limitele benzilor sunt desenate cu un creion. Aplicati banda de mascare in functie de semne, benzile trebuie vopsite. Apasati bine banda adeziva, deoarece aceasta va cauza pete de apa.
- Pentru a obtine linii perfect drepte, aplicati lac incolor pe imbinarea dintre banda adeziva si perete. Nu uitati ca puteti picta peste banda, dar nu si pe partea opusa.
- Culorile sunt selectate cu atentie si combinatia lor este verificata. Banda se indeparteaza dupa ce vopseaua se usuca complet.
Pictura peretilor cu dungi se face intr-un mod similar. Initial, se aplica tonul de baza, iar apoi se traseaza dungi.
Vopsirea peretilor de caramida
Interioarele la moda abunda, cu pereti din caramida vopsita in alb. Cum sa obtineti efectul dorit? Atunci cand se aplica vopseaua, exista o serie de caracteristici care trebuie luate in considerare:
- Suprafata se curata cu o perie tare si apoi se spala cu o solutie sapunita. Umiditatea din pori va avea nevoie de cel putin o saptamana pentru a se evapora.
- Chit peste cioburi mari si gropi.
- Vopseaua acrilica si vopseaua de ulei functioneaza bine pe caramizi.
- Amorsati suprafata tinand cont de tipul de vopsea. Aplicati grundul intr-un strat gros. Acesta trebuie sa se usuce bine si sa formeze un strat hidrofug durabil.
- Peretii de caramida sunt vopsite orizontal cu o pensula. Folosirea unei role creeaza un efect neglijent, care este considerat la moda.
- Un efect antic se obtine cu ajutorul unui burete, care este folosit pentru a aplica pete contrastante pe suprafata.
Vopsea de perete cu role
In timp ce pentru vopsire se foloseste o rola, plinte, radiatoare si prize de curent se vopsesc cu ajutorul unei pensule. Plasa de sarma de pe galeata ajuta la evitarea scurgerii si a patarii prea mari a vopselei. Pe o tava de mop se foloseste o suprafata inclinata cu nervuri: o rola este deplasata pe ea de mai multe ori in directii diferite.
Rola poate avea un maner lung sau scurt. Prima versiune este utilizata pentru locurile greu accesibile. Cilindrul este format dintr-o „haina”, o rola si un cadru. „Stratul” absoarbe culoarea si o distribuie pe toata suprafata. Cilindrul este echipat cu diferite materiale:
- Suport textil din poliacrilic si nailon. Culoarea rolei este alba cu dungi multicolore. Este rezistent la vopsele agresive si suficient de rezistent. Este potrivit pentru vopsele epoxidice, poliuretanice si nitrocelulozice.
- Poliester sau catifea. Se caracterizeaza printr-o flexibilitate buna si o buna absorbtie a vopselei. Se utilizeaza in aplicatii de finisare sau lacuire.
Marimea rolei depinde de suprafata care se vopseste. Suprafetele mai mari necesita o rola cu o suprafata de contact mai mare.
La fel ca tapetul, vopsea de la fereastra la usa. Atunci cand se utilizeaza vopsea de emulsie pe baza de apa, rola trebuie aplicata pe orizontala si pe verticala. Aceasta va adera si va distribui uniform vopseaua pe suprafata.
Pentru vopseaua de emulsie pe baza de apa se foloseste o rola de pasla. Noua rola trebuie curatata de scame, trecand peste suprafata cu o bucata de banda adeziva.
Vopsea de emulsie pe baza de apa
Vopseaua cu dispersie apoasa poate fi gasita pe rafturi si se deosebeste de suspensia pe baza de apa prin constituentii sai (pigmenti, acetati de polivinil, copolimeri de stiren, poliacrilati). Acestea sunt insolubile in apa si nu isi modifica structura. Dupa aplicare, apa se evapora, iar componentele raman, formand o pelicula de vopsea de mare rezistenta.
Vopseaua de emulsie pe baza de apa poate fi aplicata atat in zone umede, cat si uscate. Pelicula care ramane nu este afectata permanent de umiditate. Emulsiile de apa sunt potrivite pentru suprafete din gips-carton, lemn, beton si caramida. Exceptie fac obiectele metalice, care vor incepe sa se corodeze.
Pentru emulsiile pe baza de apa este disponibila o nuanta. Acesta se adauga la baza pentru a da o nuanta specifica. Cu cat cantitatea este mai mare, cu atat se adauga mai multa culoare. Nuanta se adauga treptat, amestecand bine amestecul. Pentru a obtine culori uniforme pe toate suprafetele, agentul colorant se dilueaza pana la volumul necesar pentru intreaga incapere. In caz contrar, va fi dificil sa se potriveasca intensitatea culorii.
Este o idee buna sa pastrati vopseaua in stoc. Acest lucru va permite ca zonele predispuse la frecare (zona intrerupatorului de lumina, colturi, nivelul mainilor) sa fie vopsite din nou in viitor.
Aplicati emulsia in mai multe straturi. Pentru a economisi vopseaua, primul strat poate fi facut din apa diluata (10%). Calitatea generala nu este afectata. Nu este necesar sa se dilueze compozitia pentru straturile ulterioare.
Vopsea pentru baie si bucatarie
Cazile de baie vopsite arata ingrijit si frumos. Cu toate acestea, trebuie luate in considerare conditiile de umiditate constanta. Este important sa se elimine ciupercile si umezeala si apoi sa se aplice o vopsea rezistenta la umezeala.
Este usor sa gasesti semne de umezeala excesiva in baie, care trebuie indepartate inainte de a aplica vopseaua. Mucegaiul si ciupercile sunt cauzate de scurgeri persistente, ventilatie necorespunzatoare si probleme hidraulice.
Indepartati mucegaiul cu o perie sau cu un burete. Zona cu probleme se usuca bine si se trateaza cu un antiseptic. Merita sa asigurati o buna circulatie a aerului in viitor pentru a preveni aparitia mucegaiului. Este mai rapid si mai usor sa pictezi peretii baii cu o rola.
Pasi standard pentru peretii de bucatarie si baie:
- Aplicati un grund rezistent la umezeala.
- Umpleti cu un material de umplutura si tencuiti.
- Impregnati peretii cu un material special pentru a face peretii rezistenti la apa.
- Aplicati un grund cu o rezistenta sporita la umiditate.
Vopsea dupa pregatire. Daca este necesar, aplicati un model sau modele cu vopsea de finisare. Se aplica un strat de lac pentru a creste rezistenta. Compozitia va fi mai durabila.
Vopsirea peretilor nu necesita abilitati speciale, orice mester se poate descurca cu ea. Cu toate acestea, fiecare tip de vopsea are propriile caracteristici, avantaje si dezavantaje. Acestea sunt luate in considerare la pregatirea peretilor si la aplicarea acoperirii. Pe suprafetele vopsite se aplica un strat suplimentar de lac pentru a le spori durabilitatea.
- Combinarea culorilor reci si calde in interior
- Mobilier modular: Solutii pentru spatii mici
- Planificarea unei bucatarii moderne: 9 principii importante de la profesionisti
- Cum alegi tapetul pentru apartamentul tau: tendintele modei
- Cum alegi tapetul pentru camera de zi? Ce trebuie sa luati in considerare
Lasă un răspuns