Vopsirea pereților de tip “Do-it-yourself” este o muncă creativă și plină de satisfacții. Acesta vă permite să vă îndepliniți fanteziile și să dați un aer confortabil camerei. Suprafețele vopsite sunt practice și ușor de curățat cu o soluție de săpun. În cazul solicitărilor mecanice, poate fi reparată doar o zonă deteriorată.
Vopsirea pereților nu este doar practică, ci și economică. Diferitele compoziții diferă în ceea ce privește tehnica de aplicare, tipul de acoperire și caracteristicile tehnice.
Succesul lucrării depinde de pregătirea corespunzătoare a pereților și de respectarea succesiunii de pași. Înainte de începerea lucrărilor, merită să vă asigurați că există suficient material și că toate uneltele sunt disponibile.

Tipuri de vopsea
Vopseaua trebuie aleasă în funcție de scopul viitoarei încăperi sau suprafețe. De exemplu, într-o baie sau bucătărie, nivelul de umiditate este ridicat. Acest lucru necesită utilizarea unei compoziții speciale.
Vopseaua pe bază de apă este o opțiune universală din următoarele motive
- ecologica;
- siguranța la incendiu;;
- fără miros înțepător;
- netoxica.
Vopselele de interior sunt clasificate în funcție de baza lor:
- Solubilă în apă. Va fi o soluție excelentă pentru lucrările de interior. Principalele avantaje sunt: siguranța, respectarea mediului înconjurător, ușurința de utilizare, acoperirea durabilă, non-toxică, ignifugă. Acest tip nu picură și nu se răspândește. Toate uneltele după acoperire trebuie doar clătite sub apă.
- Diluabilă la solvenți. Suprafața vopsită are proprietăți hidrofobe ridicate, putând fi utilizați majoritatea compușilor de uz casnic. Acoperirea este durabilă și rezistentă la impacturile mecanice. Singurul dezavantaj este un miros înțepător, care este dăunător pentru sănătatea umană.
- Baza acrilică. Compușii sunt relevanți pentru încăperile umede, atunci când se folosesc detergenți agresivi. Acestea au proprietăți de rezistență ridicată, bine dovedite în încăperile cu trafic intens. Permeabilitatea ridicată la vapori exclude condensarea. Se aplică numai pe pereți uscați.
Cel mai bine este să alegeți o vopsea cu un timp de uscare lung. Acest lucru permite componentelor să se absoarbă uniform și să pătrundă în toți porii. Cel mai bine este să folosiți grundul și stratul de grund de la un singur producător.
Formulările sunt împărțite în:
- pe bază de apă;
- acrilica;
- latex;
- silicon;
- pe bază de PVA;
- alchidice;
- eco-ink-uri.
Opțiunea cea mai prietenoasă din punct de vedere bugetar sunt vopselele pe bază de apă. Cu toate acestea, ele nu sunt foarte practice: colectează murdărie și praf. Acestea sunt cele mai bune pentru tavane. Pentru pereți se folosesc vopsele pe bază de latex și vopsele acrilice pe bază de apă.
Acrilicele sunt ideale pentru spațiile publice. Acestea sunt rezistente, își păstrează culoarea în lumina soarelui și se usucă foarte repede.
Vopselele latex formează un strat subțire pe perete pentru a imita textura tapetului sau a tencuielii. Acoperirea este rezistentă la umiditate și protejează împotriva deteriorărilor mecanice. Singurul dezavantaj este permeabilitatea scăzută la vapori.

Tipul alchidic este similar cu cel din latex, creează o acoperire puternică și rezistentă la umiditate, permite pereților să respire.
Vopselele de ulei se dizolvă cu ulei de măsline care influențează viteza de uscare. Costul lor este scăzut. Nu există permeabilitate la vapori, care provoacă deteriorarea suprafeței de sub vopsea.
Vopselele cu silicon sunt rezistente, permeabile la vapori și rezistente la apă. Cele mai multe utilizări sunt pentru aplicații exterioare.
Vopselele ecologice sunt realizate din componente naturale. Acestea sunt inofensive, dar nu sunt costisitoare.
Vopsea pentru bucătărie și baie
Pentru bucătării, sunt potrivite vopselele care creează un strat puternic și lavabil (latex, acrilic-latex). Acestea absorb umiditatea, grăsimea și nu permit dezvoltarea mucegaiului.
Suprafețele lucioase sau semilucioase arată foarte bine în bucătărie. Acestea conferă peretelui o planeitate uimitoare și nu absorb murdăria. Urzelile și neregularitățile împiedică utilizarea vopselelor lucioase, deoarece orice imperfecțiune va fi accentuată. Se folosesc apoi straturi mate.
Pentru un efect lucios, se recomandă să alegeți vopsele alchidice. Suprafața peretelui va fi rezistentă la apă. Cu toate acestea, pe măsură ce se usucă, se va degaja un miros puternic. Folosiți vopseaua alchidică numai într-o încăpere bine ventilată.
Vopsea pentru copii
Există vopsele speciale pe bază de apă disponibile pentru camerele copiilor, etichetate KID (camera copiilor). Acestea sunt foarte convenabile și ușor de utilizat, non-toxice și ecologice.
Vopseaua hipoalergenică cu ioni de argint este disponibilă pentru copiii cu alergii. Suprafața vopsită nu va absorbi murdăria și are proprietăți bactericide.
Pregătirea pereților
Zona de perete este cea mai mare din cameră, ceea ce explică de ce se acordă cea mai mare atenție suprafeței sale. Dacă lucrarea este făcută cu neglijență, vor apărea lovituri neuniforme, fisuri nerezolvate, dungi și resturi lipicioase. Pentru un rezultat bun, este necesară o pregătire atentă.
O pregătire adecvată va ajuta la evitarea dungilor și a petelor de pe suprafață. Multe dintre greșelile comune ale începătorilor necesită câteva ore pentru a fi corectate de profesioniști. De asemenea, suprafețele pregătite își păstrează aspectul și durabilitatea mai mult timp.
Pregătirea noilor pereți
În cazul în care suprafața nu a fost vopsită înainte, aceasta este curățată de praf și murdărie. În cazul în care există gropi sau neregularități, acestea pot fi umplute în prealabil cu chit. Dacă murdăria nu este îndepărtată, vopseaua se va desprinde cu un strat de praf.
Pereți cu vopsea veche
Primul pas este pregătirea întregii încăperi pentru vopsire:
- scoateți perdelele;
- îndepărtați elementele decorative;
- scoateți prizele și întrerupătoarele;
- la vopsirea ușilor, mânerele și încuietorile sunt îndepărtate sau mascate cu grijă.
Mobila poate fi lăsată în cameră. Va fi suficient să o îndepărtați de pereți și să o acoperiți cu o folie de plastic de protecție. Podeaua este acoperită cu hârtie sau cu alt material pentru a o proteja de picăturile de vopsea.
Pregătirea pereților presupune:
- Curățarea suprafețelor pereților. Folosiți o perie rigidă pentru a îndepărta eventualele picături de tencuială. Poate conține alcalii care sunt incompatibile cu vopselele pe bază de solvenți. Regula se aplică la toate tipurile de pereți.
- Dacă există un strat de tapet vechi, îndepărtați-l și îndepărtați stratul de adeziv pe care a fost ținut. În cazul în care tapetul este puternic fixat, se poate aplica un grund și se poate vopsi tapetul.
- În cazul în care suprafața urmează să fie vopsită din nou, stratul decojit trebuie răzuit și neregulile trebuie umplute cu chit. Apoi folosiți șmirghel fin pentru a curăța marginile.
- Ciupercile, mucegaiul și petele de ulei pot fi îndepărtate în două moduri: mecanic sau acid-alcalin.
Fisurile sunt extinse până la o bază retentivă și umplute cu alabastru. Pentru o fixare puternică, se poate adăuga lipici PVA la alabastru.
- Amorsați complet peretele pentru a evita petele mate pe zonele tratate.
- În stare bună, peretele vopsit trebuie doar să fie bine spălat și degresat.
- Dacă intenționați să vopsiți tapetul, asigurați-vă că acesta este bine lipit. Vopseaua poate fi aplicată numai dacă tapetul nu s-a desprins.
- Vopseaua trebuie să fie aplicată pe un perete uscat.
Odată ce peretele este complet pregătit, puteți trece la vopsire.
Pregătirea vopselei
Vopseaua trebuie să fie bine întinsă. Se poate folosi o mașină de găurit electrică pentru a-l accelera. Vopseaua acrilică se diluează cu apă în proporțiile indicate pe ambalaj.
Vopseaua gata preparată se toarnă în tava sau în găleata de vopsea. Dacă nu folosiți toată cutia, închideți-o bine. Vopseaua se usucă rapid în aer liber și devine inutilizabilă.
Vopseaua trebuie să fie concepută pentru utilizare în interior – ecologică. Consumul și numărul de straturi necesare vor fi descrise pe ambalaj.
Aplicarea vopselei
Odată ce suprafața este pregătită și zona de lucru este gata, puteți picta peretele. Trebuie respectate câteva reguli pentru a se asigura că vopseaua este aplicată corect:
- Aplicați vopseaua în mod uniform. Mișcați peria alternativ în două direcții. Suprafața trebuie să fie ușor aspră pentru a preveni orice picurare. De asemenea, evitați să aplicați un strat gros de vopsea sau un strat de vopsea rar.
- Ultimele câteva mișcări trebuie să fie de jos în sus.
- Pentru vopseaua unsă cu ulei folosiți o pensulă cu perie de păr, care permite o mișcare cât mai ușoară.
O suprafață mare este împărțită în mai multe părți. Este ideal în cazul în care marginile sunt de-a lungul cusăturilor, colțurilor și lamelelor. La vopsirea ușilor cu vopsele pe bază de ulei, se folosește, de asemenea, împărțirea în secțiuni. Doar vopseaua pe bază de ulei este aplicată în întregime.
Atunci când decorați suprafețe complexe cu neregularități, nu este recomandat să folosiți multă vopsea – aceasta se va scurge și se va încreți.
În cazul în care pereții sunt dificil de definit vizual, se poate folosi o bandă adezivă de hârtie pentru a marca limitele. Aceasta va delimita cu precizie zona care urmează să fie vopsită. De asemenea, se poate folosi bandă adezivă de mohair pentru a menține podeaua și tavanul în linie.

Tehnica generală de vopsire
Vopseaua trebuie să fie aplicată într-o anumită ordine. Trei dungi sunt pictate pe 1 metru pătrat. Acestea sunt apoi împrăștiate uniform pe suprafață cu ajutorul unui instrument cu racletă. În cazul în care se utilizează mai mult de o culoare:
- Pe perete, limitele benzilor sunt desenate cu un creion. Aplicați banda de mascare în funcție de semne, benzile trebuie vopsite. Apăsați bine banda adezivă, deoarece aceasta va cauza pete de apă.
- Pentru a obține linii perfect drepte, aplicați lac incolor pe îmbinarea dintre banda adezivă și perete. Nu uitați că puteți picta peste bandă, dar nu și pe partea opusă.
- Culorile sunt selectate cu atenție și combinația lor este verificată. Banda se îndepărtează după ce vopseaua se usucă complet.
Pictura pereților cu dungi se face într-un mod similar. Inițial, se aplică tonul de bază, iar apoi se trasează dungi.
Vopsirea pereților de cărămidă
Interioarele la modă abundă, cu pereți din cărămidă vopsită în alb. Cum să obțineți efectul dorit? Atunci când se aplică vopseaua, există o serie de caracteristici care trebuie luate în considerare:
- Suprafața se curăță cu o perie tare și apoi se spală cu o soluție săpunită. Umiditatea din pori va avea nevoie de cel puțin o săptămână pentru a se evapora.
- Chit peste cioburi mari și gropi.
- Vopseaua acrilică și vopseaua de ulei funcționează bine pe cărămizi.
- Amorsați suprafața ținând cont de tipul de vopsea. Aplicați grundul într-un strat gros. Acesta trebuie să se usuce bine și să formeze un strat hidrofug durabil.
- Pereții de cărămidă sunt vopsite orizontal cu o pensulă. Folosirea unei role creează un efect neglijent, care este considerat la modă.
- Un efect antic se obține cu ajutorul unui burete, care este folosit pentru a aplica pete contrastante pe suprafață.
Vopsea de perete cu role
În timp ce pentru vopsire se folosește o rolă, plinte, radiatoare și prize de curent se vopsesc cu ajutorul unei pensule. Plasa de sârmă de pe găleată ajută la evitarea scurgerii și a pătării prea mari a vopselei. Pe o tavă de mop se folosește o suprafață înclinată cu nervuri: o rolă este deplasată pe ea de mai multe ori în direcții diferite.
Rola poate avea un mâner lung sau scurt. Prima versiune este utilizată pentru locurile greu accesibile. Cilindrul este format dintr-o “haină”, o rolă și un cadru. “Stratul” absoarbe culoarea și o distribuie pe toată suprafața. Cilindrul este echipat cu diferite materiale:
- Suport textil din poliacrilic și nailon. Culoarea rolei este albă cu dungi multicolore. Este rezistent la vopsele agresive și suficient de rezistent. Este potrivit pentru vopsele epoxidice, poliuretanice și nitrocelulozice.
- Poliester sau catifea. Se caracterizează printr-o flexibilitate bună și o bună absorbție a vopselei. Se utilizează în aplicații de finisare sau lăcuire.
Mărimea rolei depinde de suprafața care se vopsește. Suprafețele mai mari necesită o rolă cu o suprafață de contact mai mare.
La fel ca tapetul, vopsea de la fereastră la ușă. Atunci când se utilizează vopsea de emulsie pe bază de apă, rola trebuie aplicată pe orizontală și pe verticală. Aceasta va adera și va distribui uniform vopseaua pe suprafață.
Pentru vopseaua de emulsie pe bază de apă se folosește o rolă de pâslă. Noua rolă trebuie curățată de scame, trecând peste suprafață cu o bucată de bandă adezivă.
Vopsea de emulsie pe bază de apă
Vopseaua cu dispersie apoasă poate fi găsită pe rafturi și se deosebește de suspensia pe bază de apă prin constituenții săi (pigmenți, acetați de polivinil, copolimeri de stiren, poliacrilați). Acestea sunt insolubile în apă și nu își modifică structura. După aplicare, apa se evaporă, iar componentele rămân, formând o peliculă de vopsea de mare rezistență.
Vopseaua de emulsie pe bază de apă poate fi aplicată atât în zone umede, cât și uscate. Pelicula care rămâne nu este afectată permanent de umiditate. Emulsiile de apă sunt potrivite pentru suprafețe din gips-carton, lemn, beton și cărămidă. Excepție fac obiectele metalice, care vor începe să se corodeze.
Pentru emulsiile pe bază de apă este disponibilă o nuanță. Acesta se adaugă la bază pentru a da o nuanță specifică. Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât se adaugă mai multă culoare. Nuanța se adaugă treptat, amestecând bine amestecul. Pentru a obține culori uniforme pe toate suprafețele, agentul colorant se diluează până la volumul necesar pentru întreaga încăpere. În caz contrar, va fi dificil să se potrivească intensitatea culorii.
Este o idee bună să păstrați vopseaua în stoc. Acest lucru va permite ca zonele predispuse la frecare (zona întrerupătorului de lumină, colțuri, nivelul mâinilor) să fie vopsite din nou în viitor.
Aplicați emulsia în mai multe straturi. Pentru a economisi vopseaua, primul strat poate fi făcut din apă diluată (10%). Calitatea generală nu este afectată. Nu este necesar să se dilueze compoziția pentru straturile ulterioare.
Vopsea pentru baie și bucătărie
Căzile de baie vopsite arată îngrijit și frumos. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare condițiile de umiditate constantă. Este important să se elimine ciupercile și umezeala și apoi să se aplice o vopsea rezistentă la umezeală.
Este ușor să găsești semne de umezeală excesivă în baie, care trebuie îndepărtate înainte de a aplica vopseaua. Mucegaiul și ciupercile sunt cauzate de scurgeri persistente, ventilație necorespunzătoare și probleme hidraulice.
Îndepărtați mucegaiul cu o perie sau cu un burete. Zona cu probleme se usucă bine și se tratează cu un antiseptic. Merită să asigurați o bună circulație a aerului în viitor pentru a preveni apariția mucegaiului. Este mai rapid și mai ușor să pictezi pereții băii cu o rolă.
Pași standard pentru pereții de bucătărie și baie:
- Aplicați un grund rezistent la umezeală.
- Umpleți cu un material de umplutură și tencuiți.
- Impregnați pereții cu un material special pentru a face pereții rezistenți la apă.
- Aplicați un grund cu o rezistență sporită la umiditate.
Vopsea după pregătire. Dacă este necesar, aplicați un model sau modele cu vopsea de finisare. Se aplică un strat de lac pentru a crește rezistența. Compoziția va fi mai durabilă.
Vopsirea pereților nu necesită abilități speciale, orice meșter se poate descurca cu ea. Cu toate acestea, fiecare tip de vopsea are propriile caracteristici, avantaje și dezavantaje. Acestea sunt luate în considerare la pregătirea pereților și la aplicarea acoperirii. Pe suprafețele vopsite se aplică un strat suplimentar de lac pentru a le spori durabilitatea.
- Combinarea culorilor reci și calde în interior
- Mobilier modular: Soluții pentru spații mici
- Planificarea unei bucătării moderne: 9 principii importante de la profesioniști
- Cum alegi tapetul pentru apartamentul tău: tendințele modei
- Cum alegi tapetul pentru camera de zi? Ce trebuie să luați în considerare
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.