O bucătărie nu trebuie să fie scumpă și avansată din punct de vedere tehnic, dar trebuie să fie confortabilă și funcțională. Cum se poate realiza acest lucru și ce trebuie să luați în considerare atunci când planificați o bucătărie, ne spun profesioniștii.
Alegeți tipul corect de aspect
Poziționarea bucătăriei depinde în mod direct de forma camerei, de ferestre și de ușile de acces. Există mai multe tipuri de amenajare a bucătăriei:
- liniar,
- în formă de g,
- în formă de n,
- paralel.
Pentru a afla care este opțiunea potrivită pentru dvs., începeți prin a vă măsura bucătăria și a întocmi un plan. Luați în considerare poziția ușilor, a ferestrelor, a țevilor de gaz și a radiatoarelor. Gândiți-vă la modul în care doriți să vă deplasați în bucătărie și la locul în care veți amplasa aparatele.

Concentrează-te pe regula “triunghiului de lucru”
Baza pentru orice amenajare a bucătăriei este, de obicei, așa-numitul triunghi de lucru. În anii 1920, oamenii de știință germani au calculat distanța ideală dintre cele trei zone principale ale bucătăriei – aragazul, chiuveta și frigiderul. Aceste calcule asigură faptul că gazda cheltuiește cât mai puțin timp și efort posibil pentru a găti.
Când vine vorba de designul bucătăriei, designerii sunt încă ghidați de regula “triunghiului de lucru”. Deși există multe păreri cu privire la distanța dintre frigider, chiuvetă și aragaz, în mod ideal, aceste trei “balene” ar trebui să se afle la vârfurile unui triunghi echilateral. Distanța dintre ele nu trebuie să fie mai mică de 1,2 m sau mai mare de 2,7 m.

Selectați lățimea suprafeței de lucru
Lățimea standard a unui blat de bucătărie este de 60 cm. De obicei, acest lucru este suficient pentru instalarea aparatelor și a unităților de bucătărie inferioare. Dacă planificați o chiuvetă de colț, ar trebui să luați în considerare un blat de lucru cu lățimea de 80 cm. Orice depășește 90 cm nu este o idee bună.
Distanța dintre chiuvetă și aragaz este considerată suprafața de lucru în bucătărie. Depinde de mărimea bucătăriei, dar există câteva standarde recomandate. Lățimea optimă a blatului de lucru între plită și chiuvetă trebuie să fie între 60-90 cm.

Calculați înălțimea ideală a bucătăriei
Studiile au arătat că o înclinare prelungită a spatelui cu mai mult de 20° duce la o presiune unilaterală asupra discurilor intervertebrale. Acest lucru înseamnă că această poziție poate provoca dureri de spate. Din acest motiv, se recomandă să se regleze înălțimea blatului în funcție de înălțimea corpului.
Înălțimea standard a blatului de lucru este de 85 cm. Dacă sunteți mai scund de 160 cm, înălțimea poate fi redusă la 75-82 cm, iar dacă sunteți mai înalt de 175 cm, înălțimea poate fi mărită la 95-100 cm.
Distanța dintre baza inferioară și cea superioară trebuie să fie de 60 cm. Înălțimea sertarelor de sus și modul în care se deschid ar trebui, de asemenea, să fie adaptate la înălțimea dumneavoastră pentru a permite deschiderea și închiderea confortabilă a dulapurilor.

Alegeți o chiuvetă și poziționați-o confortabil
Chiuveta din bucătărie reprezintă unul dintre punctele de contact ale celebrului “triunghi de lucru”. Modul în care poziționați chiuveta va avea un impact direct asupra modului în care vă pregătiți mâncarea.
În funcție de configurația bucătăriei, poziția chiuvetei va varia. În orice caz, acesta trebuie să fie ușor accesibil și nu trebuie să fie amplasate aparate în apropierea lui. În mod ideal, ar trebui să lăsați cel puțin 45-60 cm de suprafață de lucru liberă de fiecare parte a chiuvetei.
Atunci când alegeți o chiuvetă, luați în considerare nu numai locația acesteia, ci și modul în care este instalată.
- Chiuvetă încastrată. Una dintre cele mai comune și mai simple opțiuni de instalare. Pentru a o instala, este suficient să faceți o gaură în blatul de lucru la dimensiunea chiuvetei și să sigilați cu grijă îmbinările.
- Chiuvetă suspendată. Potrivită pentru o unitate de bucătărie standard de sine stătătoare pe care chiuveta este montată ca un capac. Este demn de remarcat faptul că chiuveta suspendată poate fi instalată de oricine cu un minim de unelte.
- Chiuvetă integrată. Cea mai complicată opțiune pentru poziționarea chiuvetei în blatul de lucru, care necesită experiență și instrumente speciale. Chiar și cea mai mică greșeală poate face ca chiuveta de bucătărie integrată să nu se lipească de blatul de lucru.
Monterea de prize
Nu poți avea niciodată prea multe prize în bucătărie, dar nu face prea multe. Gândiți-vă la aparatele pe care le folosiți frecvent, la ceea ce se află de obicei pe blatul de lucru și la ceea ce poate fi ascuns în spatele fronturilor. Pe această bază, calculați câte prize aveți nevoie.
În bucătării, prizele montate la suprafață și cele încastrate sunt cele mai comune soluții. Din ce în ce mai multe proiecte sunt realizate cu prize extractabile și încastrate, care sunt ușor de utilizat și pot fi scoase din vedere atunci când nu sunt necesare.
Selectați aparatele și găsiți un loc pentru ele
Cel mai bine este să vă gândiți din timp la alegerea aparatelor, astfel încât să cunoașteți consumul de energie, dimensiunile de instalare și poziția acestora în spațiu.
Pentru un frigider, de exemplu, este esențial să se cunoască înălțimea frigiderului, astfel încât priza care trebuie să fie ușor accesibilă să poată fi proiectată în mod corespunzător. Un frigider încorporat poate ajuta la evitarea zgomotului vizual, dar are un volum net mai mic decât un frigider independent, așa că țineți cont de acest aspect.
Mașina de spălat vase trebuie amplasată aproape de chiuvetă, dar cuptorul cu microunde necesită multă atenție. Pe blatul de lucru, acesta ocupă un spațiu prețios și ar trebui, în mod ideal, să fie integrat într-un dulap sau așezat pe un raft. Rețineți că cuptorul cu microunde nu trebuie să fie la mai mult de 135-140 cm deasupra podelei sau la 6-8 cm sub umărul persoanei care îl folosește cel mai des.
Alegeți o masă de luat masa
Masa de luat masa trebuie să fie astfel încât întreaga familie să poată sta confortabil la ea, lăsând în același timp spațiu în bucătărie. Ergonomiștii au calculat și conceput de mult timp o formulă pentru o masă confortabilă. De exemplu, fiecare persoană trebuie să aibă o lățime de cel puțin 60 cm și o adâncime de 40 cm. Cu toate acestea, ar trebui să existe spațiu pentru alte obiecte de servire în centrul mesei.
Lățimea minimă a mesei de sufragerie este de 80-85 cm. Lungimea mesei depinde de numărul de persoane care vor sta la ea în mod regulat și de mărimea bucătăriei.
Există, de asemenea, o normă pentru planificarea distanței dintre masă și unitatea de bucătărie. Ar trebui să existe, de preferință, suficient spațiu pentru a scoate un scaun și pentru a ieși de la masă – acesta este de 70-90 cm.
Citește si:
- Combinarea culorilor reci și calde în interior
- Mobilier modular: Soluții pentru spații mici
- Planificarea unei bucătării moderne: 9 principii importante de la profesioniști
- Cum alegi tapetul pentru apartamentul tău: tendințele modei
- Cum alegi tapetul pentru camera de zi? Ce trebuie să luați în considerare
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.