O bucatarie nu trebuie sa fie scumpa si avansata din punct de vedere tehnic, dar trebuie sa fie confortabila si functionala. Cum se poate realiza acest lucru si ce trebuie sa luati in considerare atunci cand planificati o bucatarie, ne spun profesionistii.
Alegeti tipul corect de aspect
Pozitionarea bucatariei depinde in mod direct de forma camerei, de ferestre si de usile de acces. Exista mai multe tipuri de amenajare a bucatariei:
- liniar,
- in forma de g,
- in forma de n,
- paralel.
Pentru a afla care este optiunea potrivita pentru dvs., incepeti prin a va masura bucataria si a intocmi un plan. Luati in considerare pozitia usilor, a ferestrelor, a tevilor de gaz si a radiatoarelor. Ganditi-va la modul in care doriti sa va deplasati in bucatarie si la locul in care veti amplasa aparatele.
Concentreaza-te pe regula „triunghiului de lucru”
Baza pentru orice amenajare a bucatariei este, de obicei, asa-numitul triunghi de lucru. In anii 1920, oamenii de stiinta germani au calculat distanta ideala dintre cele trei zone principale ale bucatariei – aragazul, chiuveta si frigiderul. Aceste calcule asigura faptul ca gazda cheltuieste cat mai putin timp si efort posibil pentru a gati.
Cand vine vorba de designul bucatariei, designerii sunt inca ghidati de regula „triunghiului de lucru”. Desi exista multe pareri cu privire la distanta dintre frigider, chiuveta si aragaz, in mod ideal, aceste trei „balene” ar trebui sa se afle la varfurile unui triunghi echilateral. Distanta dintre ele nu trebuie sa fie mai mica de 1,2 m sau mai mare de 2,7 m.
Selectati latimea suprafetei de lucru
Latimea standard a unui blat de bucatarie este de 60 cm. De obicei, acest lucru este suficient pentru instalarea aparatelor si a unitatilor de bucatarie inferioare. Daca planificati o chiuveta de colt, ar trebui sa luati in considerare un blat de lucru cu latimea de 80 cm. Orice depaseste 90 cm nu este o idee buna.
Distanta dintre chiuveta si aragaz este considerata suprafata de lucru in bucatarie. Depinde de marimea bucatariei, dar exista cateva standarde recomandate. Latimea optima a blatului de lucru intre plita si chiuveta trebuie sa fie intre 60-90 cm.
Calculati inaltimea ideala a bucatariei
Studiile au aratat ca o inclinare prelungita a spatelui cu mai mult de 20° duce la o presiune unilaterala asupra discurilor intervertebrale. Acest lucru inseamna ca aceasta pozitie poate provoca dureri de spate. Din acest motiv, se recomanda sa se regleze inaltimea blatului in functie de inaltimea corpului.
Inaltimea standard a blatului de lucru este de 85 cm. Daca sunteti mai scund de 160 cm, inaltimea poate fi redusa la 75-82 cm, iar daca sunteti mai inalt de 175 cm, inaltimea poate fi marita la 95-100 cm.
Distanta dintre baza inferioara si cea superioara trebuie sa fie de 60 cm. Inaltimea sertarelor de sus si modul in care se deschid ar trebui, de asemenea, sa fie adaptate la inaltimea dumneavoastra pentru a permite deschiderea si inchiderea confortabila a dulapurilor.
Alegeti o chiuveta si pozitionati-o confortabil
Chiuveta din bucatarie reprezinta unul dintre punctele de contact ale celebrului „triunghi de lucru”. Modul in care pozitionati chiuveta va avea un impact direct asupra modului in care va pregatiti mancarea.
In functie de configuratia bucatariei, pozitia chiuvetei va varia. In orice caz, acesta trebuie sa fie usor accesibil si nu trebuie sa fie amplasate aparate in apropierea lui. In mod ideal, ar trebui sa lasati cel putin 45-60 cm de suprafata de lucru libera de fiecare parte a chiuvetei.
Atunci cand alegeti o chiuveta, luati in considerare nu numai locatia acesteia, ci si modul in care este instalata.
- Chiuveta incastrata. Una dintre cele mai comune si mai simple optiuni de instalare. Pentru a o instala, este suficient sa faceti o gaura in blatul de lucru la dimensiunea chiuvetei si sa sigilati cu grija imbinarile.
- Chiuveta suspendata. Potrivita pentru o unitate de bucatarie standard de sine statatoare pe care chiuveta este montata ca un capac. Este demn de remarcat faptul ca chiuveta suspendata poate fi instalata de oricine cu un minim de unelte.
- Chiuveta integrata. Cea mai complicata optiune pentru pozitionarea chiuvetei in blatul de lucru, care necesita experienta si instrumente speciale. Chiar si cea mai mica greseala poate face ca chiuveta de bucatarie integrata sa nu se lipeasca de blatul de lucru.
Monterea de prize
Nu poti avea niciodata prea multe prize in bucatarie, dar nu face prea multe. Ganditi-va la aparatele pe care le folositi frecvent, la ceea ce se afla de obicei pe blatul de lucru si la ceea ce poate fi ascuns in spatele fronturilor. Pe aceasta baza, calculati cate prize aveti nevoie.
In bucatarii, prizele montate la suprafata si cele incastrate sunt cele mai comune solutii. Din ce in ce mai multe proiecte sunt realizate cu prize extractabile si incastrate, care sunt usor de utilizat si pot fi scoase din vedere atunci cand nu sunt necesare.
Selectati aparatele si gasiti un loc pentru ele
Cel mai bine este sa va ganditi din timp la alegerea aparatelor, astfel incat sa cunoasteti consumul de energie, dimensiunile de instalare si pozitia acestora in spatiu.
Pentru un frigider, de exemplu, este esential sa se cunoasca inaltimea frigiderului, astfel incat priza care trebuie sa fie usor accesibila sa poata fi proiectata in mod corespunzator. Un frigider incorporat poate ajuta la evitarea zgomotului vizual, dar are un volum net mai mic decat un frigider independent, asa ca tineti cont de acest aspect.
Masina de spalat vase trebuie amplasata aproape de chiuveta, dar cuptorul cu microunde necesita multa atentie. Pe blatul de lucru, acesta ocupa un spatiu pretios si ar trebui, in mod ideal, sa fie integrat intr-un dulap sau asezat pe un raft. Retineti ca cuptorul cu microunde nu trebuie sa fie la mai mult de 135-140 cm deasupra podelei sau la 6-8 cm sub umarul persoanei care il foloseste cel mai des.
Alegeti o masa de luat masa
Masa de luat masa trebuie sa fie astfel incat intreaga familie sa poata sta confortabil la ea, lasand in acelasi timp spatiu in bucatarie. Ergonomistii au calculat si conceput de mult timp o formula pentru o masa confortabila. De exemplu, fiecare persoana trebuie sa aiba o latime de cel putin 60 cm si o adancime de 40 cm. Cu toate acestea, ar trebui sa existe spatiu pentru alte obiecte de servire in centrul mesei.
Latimea minima a mesei de sufragerie este de 80-85 cm. Lungimea mesei depinde de numarul de persoane care vor sta la ea in mod regulat si de marimea bucatariei.
Exista, de asemenea, o norma pentru planificarea distantei dintre masa si unitatea de bucatarie. Ar trebui sa existe, de preferinta, suficient spatiu pentru a scoate un scaun si pentru a iesi de la masa – acesta este de 70-90 cm.
Citeste si:
- Combinarea culorilor reci si calde in interior
- Mobilier modular: Solutii pentru spatii mici
- Planificarea unei bucatarii moderne: 9 principii importante de la profesionisti
- Cum alegi tapetul pentru apartamentul tau: tendintele modei
- Cum alegi tapetul pentru camera de zi? Ce trebuie sa luati in considerare
Lasă un răspuns