Culorile au un impact semnificativ asupra bunastarii psiho-emotionale si fizice a unei persoane. De asemenea, culoarea poate fi folosita pentru a schimba vizual dimensiunile unei incaperi, pentru a ascunde imperfectiunile, pentru a muta accentele.
Combinatia abila a nuantelor contribuie la crearea unei atmosfere armonioase in casa ta. Sa analizam punctele teoretice de baza pentru a le pune in practica si a crea un interior colorat.
Tabele de culori
Exista un numar impresionant de teorii cu privire la ce nuanta sa folosesti intr-un anumit interior. Pentru a simplifica sarcina „combinatiilor de culori”, se realizeaza tabele si diagrame speciale de combinatii de culori. Acestea ilustreaza bine conventia si impartirea culorilor in categorii reci si calde, cromatice si acromatice. In designul de interior, astfel de harti de culori ajuta la rezolvarea a numeroase probleme de design.
Toate culorile pe care le putem distinge se impart in 2 modele.
Cromatic
Acestea sunt culorile care ne inconjoara si pe care le percepem vizual. Cu alte cuvinte, intregul spectru de culori al curcubeului. Culorile de baza sunt rosu, galben si albastru. Atunci cand sunt amestecate in perechi, rezulta nuante secundare sau complementare.
De exemplu, verdele se formeaza prin amestecarea galbenului primar si a albastrului in proportii egale. Rosu in duet cu galbenul produce portocaliu. Iar albastrul provine dintr-un amestec de rosu si violet.
Atunci cand se amesteca culorile primare si secundare, se obtin tonuri tertiare sau intermediare. Astfel de amestecuri produc nuante de rosu-violet, albastru-verde, galben-portocaliu si altele.
Achromatic
Acest grup include culorile nespectrale: negru, alb si gri in toate variatiile sale tonale. Aici, nicio nuanta nu are o urma de particule colorate. Singura proprietate pe care o are aceasta categorie este luminozitatea.
Negrul absoarbe intregul spectru de lumina, in timp ce albul il reflecta. Apropo, scala de gri intermediara poate fi obtinuta prin amestecarea albului si a negrului in proportii diferite. Majoritatea artistilor si designerilor folosesc un set de culori acromatice. Acestia o pot folosi pentru a spori sau diminua „sonoritatea” culorilor cromatice.
Culori calde si reci in interior
In plus fata de tabloul de combinatii de culori, roata culorilor se aplica in cazul interioarelor, care este impartita in doua mari grupuri de nuante: reci si calde. Trebuie sa le luati in considerare si sa puteti selecta categoria potrivita pentru interiorul dvs., deoarece fiecare culoare are un efect diferit asupra energiei din casa, iar unele nuante pot provoca chiar anumite comportamente.
Ce culori sunt calde
Trebuie doar sa va ascultati propriile sentimente si asocieri cu expresia „tonuri calde” pentru a intelege ce nuante apartin acestui grup de culori.
Paleta calda include galben, rosu, portocaliu si crem. Acestea sunt nuante de confort, foc, soare si dispozitie pozitiva, care aprind energia, fervoarea si stimuleaza impulsurile creative. Tapetul fara cusur in tonuri moi poate crea efecte foarte diferite intr-o camera.
De exemplu, acesta poate face ca locuinta dvs. sa fie confortabila si calda, dar poate fi, de asemenea, deprimanta din punct de vedere psihologic. Prin urmare, ar trebui sa introduceti acest spectru in casa dvs. cu moderatie, astfel incat sa nu se transforme intr-un loc fad si iritant.
In interioare, designerii folosesc cu succes culorile calde in incaperile nordice, care se caracterizeaza printr-o patrundere oarecum intarziata a luminii solare. Aceasta paleta nu numai ca „incalzeste” camera, dar creeaza si iluzia de lumina.
Tonurile calde sunt cel mai des folosite pentru incaperile comune: bucatarie, sufragerie si camera de zi. Cele mai active si saturate nuante trezesc apetitul, dar evoca si un sentiment de bucurie si siguranta.
Ce culori sunt culori reci
Spectrul rece include albastru, albastru, violet, verde si toate nuantele care rezulta din amestecul acestora. Ele sunt asociate cu muntii reci, cu zapada, cu gheata si cu cerul. Astfel de culori pot umple un spatiu cu aer si racoare. Principalul lucru este sa nu exagerati pentru a evita dizarmonia.
O paleta de iarna are puterea de a linisti si de a organiza gandurile. Prin urmare, culorile mai reci pe pereti sunt potrivite pentru un dormitor sau o camera de copii in care traieste un copil hiperactiv.
S-a observat ca aceasta schema de culori este potrivita pentru designul de birou. Tonurile reci sunt favorabile unei munci productive, va ajuta sa va mentineti energic si incurajeaza gandirea creativa.
Partea insorita are propriile caracteristici de design, datorita abundentei de lumina naturala pe tot parcursul zilei. Prin urmare, este preferabila o paleta inghetata pentru a racori vizual spatiul. Cu aceasta abordare, camera va fi confortabila si placuta pentru a fi in toate orele zilei.
Cunoasterea acestor caracteristici va ajuta sa alegeti combinatia optima de culori pentru interiorul dumneavoastra.
Efectul culorii asupra oamenilor si utilizarea unor nuante specifice in interior
Rosu in interior
O culoare dominanta puternica. Nu este surprinzator faptul ca este culoarea traditionala a mantiei regale, precum si a caminului incandescent. Atunci cand va decorati casa in rosu, amintiti-va de simbolistica acestuia; reprezinta vointa, impulsul, energia, curajul si focul. Poate mai mult decat orice alta culoare, rosul este o culoare care atrage atentia si afecteaza starea emotionala a unei persoane.
Pentru a nu fi nevoita sa „inrosesti” casa, cel mai bine este sa introduci aceasta culoare in locuinta ta ca accent sau in combinatie cu contraste echilibrate. O abundenta de caramiziu reduce vizual si supraincarca spatiul, asa ca este recomandabil sa il diluati cu nuante mai deschise: perla, lapte, bej.
Portocaliu in interior
Spre deosebire de rosu, nuanta portocalie este mai blanda si mai putin stresanta. Aceasta culoare stralucitoare evoca asocieri pozitive cu farmecul verii si al fructelor suculente. Portocaliul este potrivit pentru decorarea suprafetelor mari. Este important sa nu exagerati si sa pastrati linia de demarcatie intre „inaltator si odihnitor” si „iritant si deprimant”.
Portocala imbunatateste, de asemenea, vigilenta mentala si stimuleaza pofta de mancare. Prin urmare, este ideal pentru zona de bucatarie sau pentru birou.
Galben in interior
Soarele va adauga lumina si caldura intr-o camera din partea de nord a casei. Și toate nuantele sale, cum ar fi lamaia, vanilia si mierea, vor crea un efect de evidentiere. Galbenul este asociat cu vara, soarele si aurul. Trezeste pofta de mancare si o stare de spirit pozitiva si stimuleaza vitalitatea.
Folosirea galbenului este potrivita in toate camerele, cu exceptia spatiilor mici, pentru ca atunci nuanta se simte „infundata”.
Albastru in interior
Albastrul este intruchiparea motivelor naturale. Astfel de tonuri intr-o camera amelioreaza agresivitatea si restaureaza pacea sufleteasca. In plus, albastrul profund da un sentiment de luminozitate si prospetime. Este foarte versatil si se potriveste cu multe nuante diferite.
Albastrul are o paleta bogata. In proiectele de design, se intalnesc adesea nuante neobisnuite, cum ar fi ultramarin, indigo, lapislazuli si marengo. Cea mai populara culoare pentru dormitoare. Nu este surprinzator faptul ca albastrul creeaza o senzatie de racoare care va ajuta sa dormiti mai bine si sa aveti un somn bun.
Verde in interior
Aceasta este una dintre cele mai versatile nuante ale spectrului, asa ca va arata grozav peste tot: in dormitor, in baie sau in camera copiilor. Este o culoare simbolica pentru birou, deoarece verdele imbunatateste productivitatea si concentrarea.
Practic, nu este afectat de lumina: arata la fel in lumina naturala ca si atunci cand luminile sunt aprinse. Poate fi asortat cu nuante de orice temperatura. Acest lucru se datoreaza faptului ca este un ton unificator, format dintr-un galben cald si un albastru rece.
Verdele este o culoare autosuficienta, nu are nevoie de alte decoratiuni. Este potrivit pentru absolut toate camerele, deoarece este plin de armonie si liniste.
Concluzie
Rolul paletei de culori in viata omului este enorm si joaca un rol semnificativ. Alegeti culorile in mod inteligent, bazandu-va pe instinctul dumneavoastra si pe sfaturile profesionistilor. Atunci veti putea crea compozitii cu adevarat armonioase si veti face din interiorul dvs. un centru de confort si confort.
Daca doriti sa creati un interior complet unic, spre deosebire de ceilalti? Un interior pe care il veti admira si de care veti fi mandru.
- Combinarea culorilor reci si calde in interior
- Mobilier modular: Solutii pentru spatii mici
- Planificarea unei bucatarii moderne: 9 principii importante de la profesionisti
- Cum alegi tapetul pentru apartamentul tau: tendintele modei
- Cum alegi tapetul pentru camera de zi? Ce trebuie sa luati in considerare
Lasă un răspuns