Provocarile arhitecturale ale timpului nostru sunt legate obtinerea unor spatii eficiente de locuit, cu densitate crescuta de viaţa pe m2 si un mobilier multifunctional. Trebuie abandonata ideea de a utila locuinţele mici, dupa aceleaşi reguli şi obiceiuri de amenajare precum a celor mari. Este important sa fie gasite solutii de amenajare adaptate spatiului respectiv.
Cand locuiesti in spatii mici, fiecare piesa de mobilier trebuie aleasa cu grija, astfel incat sa satisfaca cat mai bine nevoile de depozitare si nu numai. Suprafaţa redusa este perceputa ca un dezavantaj major, care reduce semnificativ posibilitaţile de amenajare. Fiecare metru patrat trebuie utilizat eficient, de aceea e necesar ca si mobila sa fie cat mai multifunctionala.
TIPS: Mobilierul pentru spatii mici trebuie sa fie functional estetic si transformabil in acelasi timp.
Timpurile in care traim, mereu pe fuga si mereu in criza de timp, ne impun nevoia de organizare, solutii practice si versatile, care sa se adapteze dupa orice tip de spatiu, fie el chiar in schimbare. Totul se reduce la un singur cuvant: economie de timp, de bani sau de spatiu… Piesele de mobilier trebuie sa faca fata acestor provocari, o mobila de calitate care sa poata intra in randul oricarei idei de reorganizare a spatiului: mobila modulara (compusa din mai multe module independente).
Piesele de mobilier de baza, sunt din ce in ce mai mult create in aceasta idee, capabile sa se integreze perfect in spatii atat mari, cat si mai mici, dupa nevoi. Simpla si rafinata, dar extrem de versatila, mobila modulara poate fi retransformata, ca si piesele de LEGO, in noi piese de decor sau practic, mobilier de baza. Acest tip de mobilier este cel care tine pasul cu imaginatia si ideile tale de casa noua sau spatiu vechi reinventat.
Elementele cheie ale stilului potrivit pentru spatiile de mici dimensiuni
De fiecare data cand vom avea de organizat si decorat o astfel de locuinta de dimensiuni mici, vom incerca sa obtinem profunzime, transparenta si luminozitate, toate acestea avand ca rezultat un spatiu mai mare.
Exista anumite elemente functionale sau decorative, ideale pentru amplificarea spatiului: piesele de mobilier din sticla transparenta, oglinzile, mobilierul modular si multifunctional, amenajarile pe verticala (inclusiv dungile verticale si mobilierul inaltat), crearea de open space-uri si gasirea elementelor de mobilier potrivite ca dividere, culorile deschise, corpurile de iluminat amplasate strategic acolo unde nu exista lumina naturala, decoratiunile in dungi.
Cel mai potrivit stil pentru decorarea apartamentelor mici este cel minimalist, in care piesele de mobilier, cu liniile lor simple, ocupa foarte putin spatiu, iar cel mai putin recomandat este stilul eclectic, mult prea aglomerat pentru aceste spatii. Adoptarea stilului minimalist nu reprezinta insa o regula: cu putina imaginatie si respectand cateva principii de organizare simple, un apartament de dimensiuni reduse poate fi amenajat in orice stil dorit.
Solutiile cele mai bune pentru spatiile mici sunt legate de folosirea mobilierului modular şi multifunctional, a oglinzilor, sticlei, precum şi a finisajelor lucioase. Renunţarea la uşi poate fi de asemenea o idee buna.
- Combinarea spatiilor intre ele va ajuta mult decorul si la final veti obtine o camera functionala. Folositi piese de mobilier pentru a separa spatiile intre ele: o insula de bucatarie, va fi si masa de dining si bar dar in acelasi timp va desparti, cel putin vizual bucataria de zona de living. In acelasi mod va functiona si un dulap/biblioteca tip perete pe care veti fixa televizorul pentru living, iar de cealalta parte poate fi zona de dormitor cu pat si chiar cu loc pentru depozitat hainele, toate in aceeasi incapere eficient organizata.
- Spatiul pe verticala folosit chibzuit este un ajutor de incredere pentru toti care au dificultati in amenajarea spatiului mic. Folositi peretii din plin pentru a stoca haine, carti sau in bucatarie, obiectele necesare gatitului.
- Alegeti mobilierul adaptat spatiului pe care il aveti la dispozitie; o canapea mare care va ocupa tot livingul nu este solutia potrivita. Incercati o sofa adecvata, o masuta de cafea pe masura si pentru momentele cand aveti musafiri, scaunele pliante va vor veni in ajutor. Mobilierul trebuie sa fie de dimensiuni mai mici şi mai degraba funcţional şi in stil minimalist decat masiv şi incarcat. De exemplu, o idee este folosirea de scaune fara braţe.
- Finisajele şi accesoriile sunt de asemenea foarte importante in amenajarea spatiilor mici. Culorile fac un spatiu sa para mai mare sau mai mic, mai larg sau mai ingust, mai luminos sau mai intunecat. De aceea, albul este cea mai indicata solutie pentru zugravirea peretilor.
- Spatiul nu trebuie incarcat. Evitati draperiile si perdelele din materiale grele, elegante, dar pretenţioase. Este mai bine ca spatiul sa fie aerisit, cu imprimeuri care sa dea senzaţia de proaspat.
- Trebuie luate in considerare necesitaţile familiei şi stilul ei de viaţa. Daca membrii familiei dispun de foarte multe lucruri – carţi, haine, incalţaminte etc. –, planul de amenajare trebuie sa porneasca de la conceperea a cat mai multe spaţii de depozitare. Acest lucru este valabil şi in ceea ce priveşte gradul de utilizare a incaperilor.
Alegerea mobilierului potrivit pentru un apartament mic
Piesele de mobilier clasice, care nu se vor demoda prea curand si mobilierul modular (multifunctional) sunt solutiile recomandate atunci cand vine vorba despre alegerea celui mai potrivit mobilier pentru spatiile mici. Un alt criteriu de luat in calcul este amenajarea pe verticala, simplu de realizat cu ajutorul mobilierului pe inaltime, al rafturilor suspendate si al tapetului cu imprimeuri in dungi.
Mobilierul trebuie sa aiba un caracter functional, sa fie simplu si bine compartimentat, in asa fel incat sa existe suficient spatiu de depozitare.
- Mobilier modular multifunctional pentru apartamente mici – Mesele extensibile, cele compartimentate, taburetele care devin masute de cafea, cutiile din lemn reutilizate pe post de etajere si paturile echipate cu rafturi si rabatabile sunt genul de piese multifunctionale, care te ajuta sa castigi spatiu, sa depozitezi diverse obiecte si sa reduci numarul elementelor de mobila de care ai nevoie.
- Mobilier usor, rabatabil sau cu mobilitate, pentru apartamente mici – Piesele de mobilier pe roti sau cele usor de transportat, datorita materialelor usoare din care sunt realizate, au fost gandite special pentru spatiile de dimensiuni reduse. Avantajul lor este ca, pe masura ce spatiul din apartament se aglomereaza cu noi obiecte, iti permit sa reamenajezi frecvent si sa eliberezi diferite zone.
- Mobilier in culori deschise pentru apartamente mici – Nimic nu creeaza mai bine iluzia de spatialitate decat jocul culorilor calde sau deschise, inclusiv cand ele se gasesc pe suprafata mobilierului. Albul si nuantele pastelate deschid spatiul si aduc luminozitate in fiecare incapere, dar o idee la fel de buna o reprezinta si piesele de mobilier din sticla transparenta, asa cum sunt masutele de cafea.
- Mobilier incastrat in perete si rafturi suspendate pe perete – Redu numarul elementelor de mobilier, inlocuind piesele grele, care ocupa mult spatiu, cu rafturi suspendate, polite si console.
- Mobilier inaltat si mobilier pe inaltime in apartamentele mici – Creeaza iluzia unui spatiu generos, construind pe verticala. Nu te teme sa instalezi corpuri de mobila inaltate pana la tavan, in bucatarie sau in dormitor, atata timp cat lemnul este de culoare deschisa. Daca preferi mobilierul brun, evita piesele de dimensiuni mari.
Mobiler multifunctional, flexibil, modular
Mobilierul modular este de un real folos pentru oricine, nu necesita reinvestitie si noi cheltuieli pentru mobila de baza, cu el poti redecora dupa noile trenduri de home & deco sau dupa propriile idei, fara sa investesti de fiecare data in mobila noua.
Cu piese de mobilier modulare, ai posibilitatea sa iti creezi piese de mobilier unice, adaptabile in functie de necesitatile si dimensiunile oricarei incaperi de care dispui. Sa iti faci spatiul tau cat mai original si, totodata, functional.
- Dulapuri modulare – cuburi de mobilier extrem de versatil, care pot fi suprapuse sau dispersate intr-o camera dupa bunul plac si propriile idei. Acestea sunt cele mai reprezentative piese de mobilier modular, foarte utile si simpatice, capabile sa recreeze orice spatiu si sa se incadreze in orice incapere moderna: de la camere de zi pana la camera copilului.
Un astfel de cub poate fi lasat ca atare, intr-un colt al camerei: in interior se pun lucruri si obiecte ce necesita depozitare, iar in exterior, deasupra cubului, poti pune o perna moale de scaun si sa il folosesti ca taburet. De asemenea, un cub de mobilier modular este perfect ca sa iti creezi dulapul dorit din patru cuburi modulare suprapuse, ca un patrat, sau cu doua la baza si un cub suprapus, depinde de imaginatie.Coltare si canapele modulare – piese de mobilier de baza care, prin versatilitatea pieselor, pot fi recompuse, restructurate, reasezate, separat sau impreuna.Scaune in sistem modular – se imbina minunat in tot felul de design-uri, pentru a crea un fel de bancute sau pot fi utilizate ca piese separate. Desi sunt piese simple, au efect in plan vizual si schimba complet orice incapere. Mai ales o locuinta in stil minimalist, redusa la simplitate absoluta, dar cu functionalitate.
- Rafturi modulare – sunt create in general din lemn natur, simplu, sau din pal in culori neutre. Poti sa le pui pe pereti pur si simplu pentru decor, cu obiecte si decoratiuni plasate pe aceste rafturi sau le poti utiliza si cu scopuri mai practice: pentru carti sau obiecte utile care au un design aparte.
- Biblioteci modulare – care valorifica spatiul pe verticala şi care pot ascunde adevarate “comori” (blaturi de birou, locuri de depozitare sau chiar paturi). Aceste biblioteci modulare sunt concepute in funcţie de nevoile şi cerinţele noastre actuale, astfel incat sa ne faca viaţa mai uşoara şi mai frumoasa.
Lasă un răspuns